Theresa May, But EU May Not

Theresa May, But EU May Not

Acum daca tot m-am uitat la prima conferinta de presa a lui Trump dupa alegeri, nu am putut rata primul discurs post-Brexit al Theresei May. Si unde mai pui ca Brexit-ul imi e mai aproape de experienta decat trumpuiala.

Nu am nici cea mai mica indoiala ca echipa care i-a scris speech-ul nu prea a avut somn, ruminand aceleasi idei, incercand sa le dea o fata agreabila. Facem frumos, ca doar ne vede o lume-ntreaga ce pizda ma-sii.

Doar n-o sa ne scoatem coltii acus in direct de la Londra. Sau poate da? Cica a fost un discurs ambiguu. Io zic ca ambiguitatea lies in the eyes of the beholder.

Mai directa de atat nici ca putea fi doamna cu oja roz pe unghii. Bold move, Theresa! Bold move! M-a amuzat emfaza cu care si-a inceput cuvantarea. Mai mai ca trunchiul s-ar fi tot smucit si unduit pentru ca seconda tirada verbala.

Intotdeauna am avut falsa impresie ca totul suna mai bine, mai frumos, mai cristalin in British English. Intotdeauna pana de curand. Cand iluzia s-a intalnit cu realitatea si realitatea a invins.

Stronger, better, Gosser! Ah, pardon… Britain!

Modusul operandi “smile & wave” e atat de impamantenit pe acele meleaguri incat toata populatia a inteles ce era de inteles din cele 12 obiective asezate mai ceva ca cei 12 apostoli la cina cea de taina.

There is no taina here, my friends, allies and neighbours! Totu’-i clar si clar ii totul. Pe de alta parte, pentru restul lumii care nu e atat de familiara cu agresivitatea pasiva, amenintarile voalate, discursurile politice, tacticile de negociere si manipulare, hai sa ii dam o traducere si adaptare.

Nu de Irina Margareta Nistor, ci chiar de yours truly.

1. Certainty wherever possible = Nimic nu-i sigur. De fapt innotam intr-o mare de incertitudine, dar o facem zambind ca sa debusolam inamicul, facandu-l sa creada ca chiar ne place. Nu ne asteptam sa iasa bluff-ul cu Brexit-ul asa ca am cam pus-o.

2. Control of our own laws = Ia sa se mai duca EU nitel de aici. Noi suntem cei mai mari si cei mai tari si nu admitem (din orgoliu nemasurat) sa mai ratificam vreo lege si normativa EU. Noi suntem singurii care putem avea pretentia de a face legea in alte tari. Alte tari niciodata la noi. Ca nu-i fair, fata!

3. Strengthening the UK = Ne tremura chilotii ca astia ai nostri vor sa dea bir cu fugitii si sa ne lase vorba aceea singurei bing-bang printre copaci. Asa ca o sa ne rugam de ei cu cerul si cu pamantul, o sa ii si santajam oleaca ca sa ramanem impreuna in acest Mare Regat al Dezbinarii si Discordiei. Ne dam picioare pe sub masa de ne-am invinetit tibiile, dar zambim cu gura pana la urechi la poza.

4. Maintaining the common travel area with Ireland = Irlanda a fost intotdeauna Gica Contra si ne e frica sa nu ne ia common travel area-ul asa ca o sa facem frumos, dupa care o sa facem urat, dupa care o sa ne tavalim pe jos pentru indurare si solidaritate. Dar asta n-o spunem la nimenea ca noi suntem cei mai tari. Si suntem singuri de asta. Scuze… Siguri de asta!

5. Control of immigration = Auziti, bai voi astia non-highly skilled EU migrant workers! Ia mai duceti-va-n… tara voastra ca ne-ati acaparat NHS-ul si scolile si nevoile si neamul. Pe bune va iubim de nu mai putem, dar plecati odata ca deja s-a imputit demult carameaua si va bat astia ai nostri pe aici. Basti d’aici! Daca tot o sa plecati voi, poate ai nostri care o tot ard pe ajutor social o sa se angajeze pe slujbele voastre, desi slabe sanse, dar noi ii dam inainte cu tupeu.

6. Right for EU nationals in Britain and British nationals in the EU = Mah ne-au ginit astia ca am fi tara europeana cu cel mai mare flux migrator, asa ca trebuie sa ii lasam pe strainii care sunt deja aici sa continue sa stea. N-o sa le fie tocmai bine, pentru ca nu e asta ideea. Ideea e sa ne fie noua bine. Doar am spus de la inceput. Make Britain better. Si ei nu sunt British, nici daca isi iau cetatenia. Dar ai nostri care si-au luat talpasita spre kinder pastures, trebuie sa fie pretuiti fara de tagada. Pentru ca that is the fair thing to do… for Britain!

7. Enhancing rights for workers = Ok! Deci s-ar putea sa ne-o luam artistic si sa plece companii de pe la noi, si sa ne lase oamenii pe drumuri, fara joburi and stuff. Noi vom fi alaturi de ei. De drepturile lor, cat si de stangurile lor. Noi le vrem tot binele din lume. Plus ca daca raman fara joburi, s-ar putea organiza niscaiva revolte populare sau chiar de hardcore britanic, pe care chiar nu ni le dorim ca suntem cu articolul 50 breathing down our necks.

8. Free trade with European markets = Acum o bagam si noi pe asta la oha. Poate merge. Adica nu mai suntem pe Single Market, da’ vrem free trade. Ca noi suntem smecheri. Si daca ne suparam, reinventam gaura la macaroana! Adica economia si micsoram taxele si facem paradis fiscal si cate si mai cate. Plus ca noi suntem cei mai tari exportatori. Vreti branza noastra! Si daca nu o vreti, tot o s-o vreti in regim de free trade. Pentru ca e Made in the UK bah, n-auzi?

9. New trade agreements with other countries = Suntem constienti ca s-ar putea sa ne-o cam furam de la UE cu free trade-ul, dar noi suntem prevazatori asa ca i-am sunat pe astia din Commonwealth, a.k.a. rudele mai sarace si cu ciunga-n par, le-am zis sa se spele si sa se imbrace frumos ca venim in vizita si vrem sa ne trade-uim cu ei ca sa para in ochii lumii ca suntem super in control. I-am sunat si pe chinezi. O sa dam Made in the UK pe Made in China. Fair trade sa fie pentru toata lumea.

10. A leading role in science and innovation = Avem echipa, avem valoare, inteligenta noastra-i cea mai tare din parcare. Iar parcarea e ostila. Shit. Pai, noi vrem sa dezvoltam in continuare chestii si faze si proiecte si sa primim premii si recunoastere mondiala, dar sa vezi ca EU asta o sa incerce sa ne dea cu flit si sa ne lase pe afara. Da’ noi nu si nu. Ca noi suntem mai cu mot. Si fara noi nu se poate. Asa ca daca voi nu ne vreti, noi va vrem!

11. Cooperation on crime, terrorism and foreign affairs = Stati chill ca nu va lasa Scotland Yard-ul cu fundu’-n balta cu terorismul si afacerile externe. Pana la urma nici noua nu ne-ar conveni sa ne trezim cu Putin la portita, asa ca tinem agenti in Estonia, Polonia si Romania sa tina zidul antirus in miscare si intre timp suntem niste baieti de treaba si ne prefacem ca va oferim tot suportul militar, cand de fapt doar dam nitel din gura si nu intentionam sa facem prea multe in sensul asta.

12. A phased approach in delivering a smooth and orderly Brexit = Hai sa nu disperam oameni buni. Disciplina inainte de toate! Daca ma mai suna astia de la tabloide, sau presa in general cred ca clachez. Pai ce trebuie sa stie ei toata ziua cum merge Brexit-ul dom’le! Daca am zis ca merge, merge! Ce atat news! O sa ne cacaim, o sa ne sucim, o sa ne invartim, o sa incercam toate tertipurile istorice, dupa care speram sa iasa.

P.S.: Stiti ca noi si frantujii suntem singurii din UE care avem arme nucleare, nu? Ma intreb oare ce-o mai face Francois? Poate iesim la un cico, asa ca intre nucs…

One Response »

  1. La #10 as mai adauga si “ne cam cacam pe noi de frica pentru ca in ciuda faptului ca avem cele mai tari universitati din lume, creierul care vine sa studieze si cerceteze pe-aici are tendinta de a se naste pe alte meleaguri, uneori chiar Europene, mama lor de continentali”. 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.