Cuvinte in dar

Cuvinte in dar

Randurile ce urmeaza sa se astearna incet peste voi sunt compuse din cuvinte in dar. Pentru cineva drag tare, nascut in zi mare. Planul meu este sa postez in seara asta, pentru ca maine dimineata cand se va trezi, la cafea, scrolland Facebook-ul pe tableta sa dea peste acest cadou pus frumusel intr-o cutie lucioasa cu o funda mare aurie. Totul incepe ca o poveste.

Se facea ca era vara lui 1958, si undeva in Bucuresti-ul vremurilor acelora, intr-o maternitate, a prins glas pentru prima oara o fata mandra. Fata Sinicai si a lui Mitru. Inca de mica, fata cu pricina a fost invatata ca mersul la camin internat nu-i chiar asa rau precum pare, ca brodatul trebuie sa faca parte din ansamblul sau de abilitati feminine si ca verile petrecute la tara in Moldova sunt cele mai frumoase.

Fata noastra a crescut si a inceput sa-i placa teribil sa citeasca, orice, oricand, pe ascuns, numai sa citeasca. Ii mai placea sa se si dea cu rimel, sa se dea cu ruj si sa isi ‘ajusteze’ sarafanul uniformei de liceu usor sub genunchi, ca sa se asorteze cu sandalele cu toc. Poti juca fotbal in curtea scolii doar daca ai sandale cu toc. Spre disperarea mamei ei, care trebuia sa se prezinte la liceu trap-saltat pentru a auzi ‘ce a mai facut’ copila, personajul povestii nu s-a lasat.

Vorbele nu i-au lipsit niciodata, iar curajul cu care lua viata in piept putea fi lesne luat drept tupeu, mai ales de mintile un pic mai umbrite. Scoala s-a gatat, iar fata si-a cautat rostul in campul muncii. Ii placea sa face o multime de lucruri, si se pricepea la tot atat de multe. Fuma cu eleganta, isi facea prieteni cu usurinta si avea un stil care nu ramanea neobservat.

Leoaica tanara a facut ce-a facut si s-a-ntalnit si cu iubirea. Sub forma unui ‘domn inginer’ care i-a devenit si companion de drum dupa ce s-a prins el cum sta treaba cu tanara domnita. Impreuna, cei doi au pornit la drum, cu ceva alai dupa ei. Tatal ei a insotit-o cat a putut, dupa care s-a dus cu sufletul impacat ca fata lui ramasese pe maine bune. La numai un an de la casnicie i-au zambit de ‘bun venit’ primului nascut al familiei. Un baiat ochios cu ceafa de burghez.

Doi ani jumate mai tarziu a aparut si sor’-sa. Slabanoaga si tacuta. Intre timp protagonista noastra s-a transformat intr-o mama in toata regula, mentorata de mama ei intr-ale crescutului de copii. Soata, mama si femeia se jucau in interiorul fiintei ei de-a v-ati ascunselea. Cateodata se gaseau, alteori nu. Mandra, puternica si ambitioasa, femeia a continuat sa priveasca spre zarile indepartate si sa cunoasca lumea calatorind.

Pe masura ce copiii-ii cresteau, ea era acolo sa le fie mama, medic, prieten, profesor, consilier, politist si cate si mai cate. A facut harti 3D din coca si a incercat sa o invete pe fi-sa stangace sa tricoteze. Provocarile, carevasazica nu i-au lipsit in viata. Serbari, examene, drame, iubiri, prietenii, certuri. A fost acolo sa le faca fata tuturor. Pentru puii ei.

Timpul a trecut si cerurile s-au innorat peste viata ei. Omul care o insotise o buna perioada de viata, tatal copiilor ei, avea sa nu mai fie. Totul s-a transformat in cel mai inchis negru. Si a stat asa o perioada. Dupa care au reaparut nuantele de gri. Dupa care peisajul a recapatat culoare. Si viata a prins un nou contur si un sens diferit. Nici bun, nici rau. Doar diferit.

O perioada femeia trecuta bine de prima tinerete s-a reinaltat avandu-i aproape pe cei dragi ramasi pe taramul cuvantatoarelor. Numai ca viata avea sa ii mai aduca o noapte lunga si neagra in care sa plece si mama ei. Si iar s-a lasat linistea. Femeia care parea ca le traise pe toate a renascut din propria-i cenusa si din propriul scrum cu o putere demna de o fiinta supraomeneasca.

Viata si-a urmat cursul si zilele ce au urmat au pus distanta intre ce fusese si ce urma sa vina. Dorul de duca a purtat-o prin toate colturile lumii pentru ca voia sa cunoasca locuri noi cu lume noua. Sa isi repopuleze portiunile defrisate pe alocuri. Asa ca a mers mai departe.

Mariana merge mai departe. Dupa 6 decenii de la primul scancet, dupa o revolutie, niste mineriade, cateva schimbari de regim, 2 copii, cateva fiinte dragi apuse, multe aventuri, visuri si planuri, doamna proaspat iesita la pensie se bucura de libertatea pe care i-o ofera noile orizonturi ale vietii. Alaturi de copiii ei, inconjurata de prieteni, isi tese calea cu acelasi curaj de la inceputul timpurilor.

La multi ani, mama! Te iubesc! Iti place cadoul?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.