W.hyO.hW.hyMeOhMy

W.hyO.hW.hyMeOhMy

wow_by_ultimateextreme-d6sripu

Cei de la Rezistenta Urbana au postat pe pagina lor de FB vinerea trecuta un link care a fost “placut” de peste 210 de useri, me included, share-uit de 115, me excluded si comentat de peste 118 ori, me included. Tre’ sa fi fost ceva substantial, v-ati putea imagina, de vreme ce atata amar de lume s-a ingramadit sa-l “placa”, share-uiasca sau comenteze. Si chiar a fost, numai ca intr-un fel diferit fata de cel pe care il aveti in minte. Filmul de aproximativ 5′ nu este altceva decat o reclama la un studio de videochat. Glamour videochat & co.

Realizat apeland la the oldest trick in the publicity book, the testimonial. Asa ca o avem pe fata blonda din Moldova (nu tara, regiunea) in varsta de 20 de ani care ne povesteste, noua fetelor cu varste cuprinse intre 18 si chiar si pana la 30 de ani despre the perks and benefits of videochatting. Evident fara a pronunta o secunda macar acest cuvant, sau ce on the side activities ar putea aparea ca “obligatii de serviciu”. Ceea ce ne vinde domnisoara in cauza este o poveste de succes.

Pustoaica arata bine di tat. Are tot ce-i trebuie pentru a reusi in orice meserie care pune pret pe imagine. E fit, tuned, ingrijita si bine imbracata. Isi controleaza discursul in continut, cat si accentul moldovenesc pe care nu il poate subjuga total. Inca mai are de invatat de la colege de-ale sale mai vechi in meserie, cred. Se invarte printr-o casa luminoasa, decorata modern, cu mobilier preponderent alb sau negru (minimalist) si plina de fete frumoase care rad cu gura pana la urechi intr-o atmosfera de bine general si opulenta sugerata subtil.

Sandra ne povesteste despre ea si parcursul sau profesional, folosind cuvinte mari, idei generale si forme stilistice care se repeta pentru o ureche avizata. Are un decolteu generos si ne marturiseste cu candoare si dezinvoltura despre operatia sa de marire de sani care a fost posibila cu ajutorul studioului la care lucreaza.

Ulterior o vom vedea pe juna si la volanul unei masini de teren, a ei din cate ne spune, pe care a reusit sa si-o cumpere dupa cativa ani de munca la studio. Finalul reclamei este optimist si invita la (re)orientare profesionala dintr-un foc: Poti si tu! Te asteptam sa te alaturi echipei noastre! Totul e minunat la studioul nostru! Cei de la Rezistenta Urbana au ales sa pamfleteze reclama, aducand in discutie nevorbitul. Cum ca domnisoara o fi asa si pe dincolo. Ca nu-i trebe 12 clase, ci S clase.

Va zic drept ca pe mine m-a cam pus pe ganduri marturia Sandrei in materie de planuri de viitor, sustenabilitate si motivatia de a reusi intr-un domeniu, fie el si al chatului. Videochatului. Acum io prezentabila is? Is. Video cunosc? Cunosc. Sa chatuiesc pot? Pot si fac de prin generala. Inca din vremea mIRC-ului. Am nevoie de bani sa imi fac viata mai frumoasa si mai confortabila? Am. Atunci daca Sandra ma invita, nu vad de ce ar trebui sa refuz invitatia sa amabila, doar pentru ca societatea spune ca e doar un pas de la videochat la vorba aceea.

Din perspectiva unei persoane care a interactionat cu fete si femei respectabile care puneau o paine pe masa cu ajutorul videochat-ului va pot spune ca si asta e o meserie ca oricare alta, cu ups and downs, dar cu banu’ gros.

Din perspectiva unui profesionist care a lucrat cu fete si femei care sub pretextul unui job de videochat au ajuns sa fie traficate in scopuri sexuale intern sau international, va zic ca lucrurile nu-s chiar atat de roz cu buline, si ca riscurile la care se expun aceste femei sunt uriase.

Din perspectiva unei femei care poate si-ar dori s-o doreasca si pe ea cineva cu ardoare piromaniaca, si sa plateasca sa vorbeasca cu ea, lucrurile intra pe un taram al cercului vicios atentie – atasament – adictie – vinovatie din care se iese greu, poate niciodata.

Va intreb acum pe final:

Cat % din populatia feminina care nu ia bacul se orienteaza spre joburi in servicii?

Cat % din populatia feminina care ia bacul isi doreste un job bine-platit care nu necesita experienta anterioara de munca?

Cat % din populatia feminina cu/fara bac provin din familii dezbinate, dezorganizate, sarace, nevoiase, dizarmonice, eventual cu istoric de abuz?

Presiunea sociala ca femeia sa reuseasca pe cont propriu, fara ajutorul familiei sau al vreunui barbat, pare a ne impinge pe noi femeile spre orizonturi profesionale nebanuite care impun concesii pe care nu mai putem sa le luam inapoi. Dar odata ce ai reusit, in ciuda tuturor vicisitudinilor, esti o poveste de succes care poate fi folosita pentru generatiile urmatoare care vor sa reuseasca si ele fix la fel ca tine.

Ganditi-va la toate acestea cand vezi vedea urmatoarea reclama la un studio de videochat, o oferta de videochat pe vreun site respectabil de joburi sau cand veti afla ca prietena cea mai buna absolventa de 2 facultati, 3 mastere si-un doctorat a ales sa mearga pe un astfel de drum…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.