Libertate americana, fara indoiala

Libertate americana, fara indoiala

No Doubt a mai lansat un album… prin septembrie. Cum Gwen Stefani apare printre favoritele mele in termeni de vocal range, over all appearance and attitude mi-am zis in sinea mea, partinitor: Tre’ sa ascult, tre’ sa vad, tre’! Si cum zburam io din floare-n floare pe youtube detei peste cel de-al doilea single al albulumui “Push & Shove”, respectiv Looking Hot. Cu sufletul la gura si curiozitatea cat casa (Poporului) i-am dat click.

In ziua aia cred ca am vazut clipul si implicit am ascultat melodia de cel putin 10 ori. Ma prinsese. Era faina. Sunetele se legau dezvaluind un No Doubt matur muzical, dar in acelasi timp jucaus cu unele parti muzicale. Iar clipul, clipul facea loc de desfasurare unei Gwen Stefani salbatica, senzuala si invesmantata in blanuri si piele.

Excelenta viziune, mi-am zis, tot in sinea mea. In zilele ce au urmat am continuat sa caut (obsesiv recunosc) videoclipul. Nu mai era! 🙁 Dar de ce? De ce sa il fi scos? Era atat de fain! Probabil e vorba de ceva drepturi de autor pe care nu le inteleg io sau vreun conflict intre youtube si reprezentantii trupei imi zicea rational mintea mea. Azi de cu dimineata aveam pofta de Looking Hot-ul lui No Doubt. Si da-i si cauta din nou, poate-poate s-o fi schimbat ceva intre timp. Nada de nada, amigos!

Dar, in schimb mi-a aparut in fata ochilor un clip pe youtube cu titlul “No Doubt removes racist Looking Hot video from Youtube”. CE? Say what (Indian)? Pe bune? Facem ce facem si ne reintoarcem la politically correctness-ul de lemn. Baga-mi-as piciorul in mentalitatile “moderne” care promoveaza libera exprimare artistica ingradind orice manifestare care iese oleaca din tipare.

Pentru nici o secunda nu mi-a trecut prin cap ca, in clipul care arata niste indieni care se lupta cu cowboy americani intr-un Vest Salbatic oarecum atemporal, No Doubt ar fi avut vreo intentie sa minimizeze suferintele nativilor americani care fura “cotropiti” de americani sau sa ii arate intr-o maniera cliseica. Stiind probabil in ce tara traiesc, si ca in momentul cand apar cuvinte precum discriminare sau rasism deja populatia dopata cu informatii distorsionate ia foc, formatia s-a vazut nevoita sa isi ceara scuze oficial spunand cam asa:

“Our intention with our new video was never to offend, hurt or trivialise Native American people, their culture or their history.”

“Although we consulted with Native American friends and Native American studies experts at the University of California, we realise now that we have offended people … We sincerely apologize to the Native American community and anyone else offended by this video. Being hurtful to anyone is simply not who we are.”

Dar adevarul e ca nimanui nu-i pasa de intentii pentru ca in comisiile CNA americane psihoza discriminarii pozitive, a egalitatii de drepturi, a hipercorectitudinii politice domina. Mi-a placut foarte tare clipul lor, pentru ca descria printre altele lupta dintre doua tabere: una mai salbatica, iar alta mai “politically correct”. Si ca si in clip, in realitatea zilelor noastre be whatever may, politically correctness-ul castiga, cu orice pret…

3 Responses »

  1. Intr-o lume in care indienii nativi nu ar fi fost omorati in masa, iar cultura lor nu ar fi fost calcata in picioare de practici coloniale de pe urma carora profita toata populatia non-nativa a Americii din ziua de zi, intr-o lume in care astfel de lucruri nu s-ar fi intamplat, poate ai fi putut numi asta “discriminare pozitiva”. Dar nu traim in lumea aceea. Ce ti se pare asa de inadmisibil ca un popor oprimat secole intregi sa nu accepte ca obiectele lor de cult si portul lor popular sa fie folosite pentru divertismentul stereotip al urmasilor celor care acum cateva secole ii OMORAU sistematic, tocmai pentru ca nu voiau sa renunte la acele obiecte de cult, port, obiceiuri etc. Iar libertatea de exprirare garantata de constitutia americana se refera la faptul ca statutul nu poate ingradi insitutional opinia nimanui. Asta nu inseamna ca daca spui sau faci ceva care jigneste si raneste pe cineva, acela nu are dreptul de a te critica pentru asta. Check your privilege, pe bune. Chiar e viata tuturor mai trista pentru ca indienii sunt rai si zic ca nu e ok ca cei care beneficiaza de pe urma unei natii construite prin genocid si colonizare sa se joace de-a Pocahontas? Mi se pare the least one could do pentru un popor care a fost expropriat si exterminat sistematic si incearca din ramasite sa-si pastreze cultura pe care altii s-au luptat sa le-o distruga. Dar vai, ce rai sunt ei si cat de mult suferim noi din cauza indienilor. Tragedia de a nu avea videoclipul de la No Doubt. Pe cand indienii o duc atat de bine in rezervatiile in care au fost ghettoizati si unde pana si acolo li se fura pamantul de sub picioare. 70% din violenta impotriva femeilor native este comisa de barbati non-native. I could link you to statistics, dar ce rost are. Nu tot suferinta albilor este mai mare si mai nedreapta? Hai sa deplangem colectiv ‘discriminarea pozitiva’ a indienilor.

    • S.U.A. se confrunta de ani buni cu fenomenul discriminarii pozitive atat in cazul populatiei afro-americane, cat si in cazul populatiei amerindiene. Nu o sa ma apuc acum sa scuz colonizarea sau sclavagismul, dar pe de alta parte nici nu pot fi de acord cu mersul pe coji de nuca de teama “de a nu aduce vreo atingere” fie ea cat de mica acestor populatii. Lucrurile trebuie interpretate in context, incluzand si “ce a dorit sa spuna autorul”. No Doubt nu s-a remarcat in the musical spotlight vreodata ca avand versuri cu tendinte xenofobe, asa ca hai sa nu-i crucificam aiurea. Zic! Daca tot vorbim despre distorsionarea si ducerea in desert a culturii amerindiene hai sa punem in aceeasi categorie Dr. Queen – Medicine Woman sau Dancing with the Wolves. Oricum apreciez spiritul analitic al comentariului, desi imi permit sa nu fiu de acord cu el…:) We have to agree to disagree, sometimes!

  2. o erata -> libertatea de exprirare garantata de constitutia americana se refera la faptul ca *STATUL nu poate ingradi insitutional opinia nimanui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.