Remembrance from another life

Remembrance from another life
Remembrance from another life

Runes run through my veins in search of ancestral ruins…

Azi vreau sa fiu celta si sa filosofez despre rune. Despre vreo duzina de rune. Vedem ce iese pana la final.

dagaz-100x100

DAGAZ (a.k.a. Day-gahz) este ziua, rasaritul, trezirea. Daca e sa ne apucam sa gandim simbolic as spune ca e runa hiper-constientizarii si a devenirii complete. Intr-insa inglobeaza adevarurile paradoxale, experientele inexplicabile, iluminarea si intelegerea primordiala.

Aceasta runa are in grija actiuni precum:

– accesarea unui moment mistic prin decriptrea secretului paradoxului/non-dualitatii;
– punerea in practica a inspiratiei mistice (darul lui Odin);
– disparitia sau capacitatea de a deveni invizibil;
– sinteza dintre dinamica corticala dreapta si stanga;
– transformarea unui lucru in opusul sau;
– integrarea femeii si a barbatului intr-o fiinta completa.

Un aspect interesant e ca DAGAZ are ca runa complementara JERA. Ambele se refera la timp: JERA la ciclicitatea anuala, in vreme ce DAGAZ la ciclicitatea zilnica. Cele doua sunt rune ale schimbarii: JERA este runa schimbarii subtile, iar DAGAZ runa schimbarii indraznete (cum este explozia de lumina de la rasarit). Contine in energiile sale experienta satori, o experienta de iluminare spirituala comuna multor culturi.

inguz-100x100

INGUZ (a.k.a. Ing-guz) este procesul, spatiul. Runa izolarii sau a separarii pentru a crea un spatiu/loc in care se poate desfasura transformarea spre o stare superioara. Runa a gestatiei si cresterii interioare. In amalgamul sau de intelesuri apar concepte precum dezvoltarea personala, puterea sugestiei, copilul interior si plenitudinea fiintei.

INGUZ guverneaza:

– stocarea si transformarea puterii pentru performarea unui ritual;
– energia stocata;
– meditatia pasiva si centrarea energiei si a gandurilor;
– eliberarea spontana de energie;
– toate formele de actiune subtila si creativa.

INGUZ este energia potentiala care se acumuleaza gradual inainte de a fi eliberata, reprezentand un proces mental de plantare a ideilor de mintea constienta in inconstient pentru incubatie, pentru ca ulterior sa se arate ca o noua creatie in existenta fiintei. INGUZ absoarbe semnificatia autentica a sacrificiului. A muri pentru ceva, cum ar fi o cauza sau un ideal (de exemplu: libertatea), o tema universala in traditiile razboinice.

Runa simbolizeaza si integrarea celor 4 parti ale Sinelui: fizica, emotionala, mentala si spirituala. Este forta care conduce spre implinire. Daca BERKANO poate fi copilul exterior, ascuns in INGUZ sade activarea copilului interior al persoanei.

wunjo-100x100

WUNJO (a.k.a. Won-joe) este voiosia, speranta, armonia, perfectiunea. Ca si concepte cheie conexe lui WUNJO sunt arta sperantelor bazate pe argumente obiective, aplicarea corecta a vointei, buna-starea, multumirea, asteptarea, increderea in familie, armonia mintilor care gandesc similar.

WUNJO se ocupa de:

– intarirea legaturilor si a relatiilor;
– invocarea comuniunii si a armoniei;
– indepartarea alienarii si a altor obstacole disarmonice in calea construirii relatiilor de incredere;
– crearea voiosiei facand apel la vointa;
– realizarea legaturii dintre toate lucrurile;
– arta dorintelor corecte si a legilor atractiei.

In interiorul acestei rune apare forta dragostei care il vindeca pe razboinic de ura din sufletul sau. Datorita faptului ca mitologia nordica s-a blocat brusc din evolutia asupra conceptualizarii dragostei ca o forta cosmica, e necesara o incursiune in traditiile ancestrale care indica acest potential latent.

laguz-100x100

Aceasta idee se regaseste cu precadere in intelesul runei WUNJO, intrucat aceasta poarta in sine toate elementele dragostei dintre si intre oameni. WUNJO este runa care ghideaza armonizarea energiilor umane intr-un intreg. Este alinierea vointei individuale cu vointa comunitatii si cu vointa divina. Runa dragostei si a unitatii este LAGUZ, dar se poate observa asemanarea reprezentarilor grafice dintre WUNJO si LAGUZ.

gebo-100x100

GEBO (a.k.a. Gay-boo) nu este altceva decat darul, schimbul echitabil, sacrificiul, uniunea sacra, echilibrul, compensarea, reciprocitatea, generozitatea, onoarea. In sens larg runa GEBO duce spre recunostinta, iertare si apreciere.

Runa se refera la fenomene legate de:

– sexul magic;
– uniunea mistica si casatoria sacra dintre parteneri;
– intelegerea adevaratelor intelesuri ale daruirii si conectarii;
– daruirea autentica a fiintei;
– armonia dintre frati, surori si amanti;
– favoruri, contracte, obligatii, indatorare.

Schimbul de daruri (fizice sau de alta natua) este un act semnificativ. Este asociat cu inelele magice, care le confereau regilor abilitatea sa isi impartaseasca puterii cu supusii lor, asa cum era asteptat din partea conducatorilor. Nevoia de interschimbare a energiilor si puterilor in scopul atingerii echilibrului reprezinta centrul runei GEBO. In Havamal (o colectie de poeme nordice din epoca vikinga) este facuta urmatoarea mentiune: “Un om trebuie sa fie loial in viata prietenilor sau, si pentru orice dar primit sa daruiasca ceva; sa rada cand rad si ei, dar sa recompenseze cu minciuni un dusman mincinos”.

Prin alte taramuri nordice gasim credinta ca intotdeauna va exista un pret care va trebui platit. Fiecare decizie pe care o luam implica acceptarea unui lucru si simultan sacrificarea/eliberarea unui altul. Auto-sacrificiul onorabil in batalie pentru binele suprem constituie o tema frecventa in moartea razboinicilor. Odin in copac se sacrifica pe el pentru el in initierea sa samanica de descoperire a cunoasterii si intelepciunii runelor.

ehwaz-100x100

GEBO implica si schimbul de energii sexuale dintre barbat si femeie, si guverneaza profund uniunea mistica, juramintele sacre ale casniciei si sexul magic conectandu-se astfel si cu runa EHWAZ.

OTHALA (a.k.a. Oh-thall-ah) este mostenirea, nobletea, puterea spirituala ancestrala si impamantenirea. Notiunile conexe sunt casa sau proprietatea, prosperitatea si ordinea de grup, interactiunea productiva. Runa include fenomene precum:

– mostenirea de drept din posesiuni ancestrale;
– colectarea puterii si cunoasterii din generatiile trecute;
– dobandirea de averi si proprietati;
– intelegerea corecta a unitatii globale;
– securitate, siguranta, protectie, zidurile din Asgard;
– ascensiunea regelui din randul oamenilor;
– realizarea Paradisului;

OTHALA se ocupa de afaceri de familie, proprietati, mosteniri si descendenta. Atat FEHU, cat si OTHALA sunt rune de buna-stare si continua ciclul runelor prin pozitionarea ca prima si respectiv ultima runa. Diferenta consta in faptul ca FEHU reprezinta forta mobila si expansiva a banilor ca noi inceputuri si OTHALA reprezinta buna-starea permanenta provenita din bunuri imobile acumulate pe cont propriu si de familia de apartenenta, care este fara doar si poate o incursiune in descendenta familiala pana la inceputuri.

fehu-100x100

OTHALA inseamna asumarea responsabilitatii cu privire la destinul propriu, proiectarea viitorului ca drum spre Paradis si alinierea busolei interioare a fiintei spre Raiul pe Pamant.

perthro-100x100

PERTHRO (a.k.a. Per-throw) este runa sortii si a nemanifestului. Runa a probabilitatii si a rolului elementului de noroc si hazard in procesul evolutiv al tuturor lucrurilor. Universul la joaca.. Co-incidenta. Traiul inconjurat de necunoscut. Arta si magia ghicitului. Recunosterea de pattern-uri. Profetiile. Forta evolutionara. Norocul. Nimicnicia. Nenascutul. Nemanifestul. Intamplarile la voia intamplarii.

Runa cu pricina are in subordine:

– perceptia nivelurilor de ORLOG (concept din mitologia nordica echivalent hazardului, pierzaniei si razboiului) si WYRD (concept anglo-saxon echivalent sortii sau destinului personal);
– manipularea cauzei si a efectului;
– plasarea fortelor runice in spectrul legilor nordice;
– alterarea probabilitatii si dependenta de noroc;
– crearea de circumstante favorabile;
– sansa, jocul de noroc, divinatia si arta ghicitului.

Este important de mentionat faptul ca intelesul propriu-zis al PERTHRO ramane nestiut de cunoscatorii in domeniu, intrucat nu este un cuvant recuscut, desi parerile stiintifice converg in directia traducerii sale ca “lot cup” care este o cutie antica in care se puneau zarurile care mai apoi erau aruncate de razboinici pentru a afla informatii cu privire la soarta lor in lupta.

PERTHRO reprezinta ORLOG, un concept care se refera la matricea primordiala a legii cauzalitatii liniare. Cuprinde legile imuabile ale actiunii si reactiunii. WYRD se refera la punerea in practica a legii cauzalitatii liniare la nivel personal si prin urmare nu este atat de fixa ca ORLOG. O persoana se poate misca in spectrul WYRD-ului sau in concordanta cu gradul lor de dezvoltare constienta si facand uz de runa NAUTHIZ.

nauthiz-100x100

O mare parte din viitorul potential isi are influentele in elementul de sansa. Constientizarea acestui fapt trebuie cuprinsa in PERTHRO, precum si faptul ca divinatia este modul prin care poti discerne parametri de actiune ai elementului de sansa. Dintre toate runele, PERTHRO pare a fi cea mai misterioasa alaturi de EIHWAZ, intrucat cuprinde misterele runelor insele, cat si nasterea universului.

BERKANO (a.k.a. Burr-can-oh) se traduce ad-literam ca Zeita Mesteacan. Runa a cresterii continue, a renasterii si a reinnoirii tuturor lucrurilor. Runa a devenirii. Tacere. Siguranta. Intelepciune. Adapost. Eliberare. Sanctuar.

berkano-100x100

BERKANO are de-a face cu:

– renasterea spiritului;
– consolidarea puterii de a mentine secrete;
– procesul de acoperire si protectie;
– mentinerea puterii altora;
– fructificarea ideilor in procesul creator.

Runa Berkano are energia mestecanisului, si reprezinta un sanctuar ascuns la nevoie. Mesteacanul este primul arbore care se trezeste la viata primavara, si astfel punem deduce ca Berkano se refera la ciclul nasterii, mortii si renasterii. Vindecarea prin toate mijloacele prin intermediul acestei rune este mai puternica, in mod special recuperarea, rejuvenarea, purificarea, detoxifierea si regenerarea. Purificarea si detoxifierea pot fi accentuate in combinatie cu runa LAGUZ.

Aceasta runa este runa maternitatii si reprezinta pantecul pregtit pentru sarcina. De asemenea, cuprinde si acoperirea si protectia a ceea ce urmeaza sa fie, asa cum in timpul graviditatii copilul este adapostit pana cand este pregatit sa vina pe lume. Locul cel mai securizant si hranitor va fi intotdeauna pantecul matern, iar timpul petrecut acolo este unul de secret, tacere, siguranta si dependenta. Lucrul meditativ cu runa BERKANO poate duce la regresii pentru a ne oferi posibilitatea de reexperimentare a amintirilor din viata intrauterina.

Maternitatea, intelepciunea care provine din maturitate si rabdare dezvoltate prin ingrijirea copiilor nu sunt altceva decat atribute ale runei BERKANO. In vreme de INGUZ reprezinta copilul interior, BERKANO se refera la copilul exterior: la puterea dependentei sale, la incredere si certitudinea afectiunii. Daca conectarea cu copilul interior tine de acoperirea lui INGUZ, demersul de vizualizare a copilului interior in toate fiintele, in lumea exterioara, este o provocare data de BERKANO.

HAGALAZ (a.k.a. Hag-all-az) este chemarea, grindina, criza sau schimbarea radicala. Ruperea. Elemente distructive ale naturii. Incontrolabilul. Neplacerea inevitabila. Umbra jungiana. Acceptarea nealterabilului. Trecutul personal. Puterea supra-omeneasca de a face fata. Pattern-ul perfectiunii. Confruntarea obiectiva. Haosul. Schimbarea in acordul cu idealurile. Schimbari in virtutea unui bine pe termen lung. Corectiile. Rearmonizarea interioara.

hagalaz-100x100

Runa HAGALAZ cuprinde in profunzimea semnificatiilor sale:

– completitudinea si echilibrul puterii, integrarea elementelor de umbra inconstienta;
– inevitabilul Sortii, Wyrd-ului si Orlog-ului;
– progresul evolutiv si devenirea;
– puterea in practica a pattern-urilor de perfectiune;
– protectia prin indepartarea si/sau renuntarea la pattern-uri disruptive;
– constientizarea ideilor nascute la nivel inconstient pentru procesarea ulterioara;
– crearea unei stari de discomfort in cei din jur prin trezirea unor deseuri inconstiente proprii.

HAGALAZ semnalizeaza o schimbare majora de energii in acelasi mod in care alfabetul runic isi incepe cel de-al doilea rand (din trei) de rune. Hagalaz este runa confruntarii obiective cu pattern-urile trecutului. Are capacitatea de a scoate la suprafata un val imens de energii, iar natura sa este complet impersonala intrucat se refera la capacitatea umana de a duce la capat unele lucruri.

Ca cea de-a noua runa, HAGALAZ are un loc special in ordonare, dat fiind ca 9 are o semnificatie speciala in alfabetul runic ELDER FUTHARK. Noua semnalizeaza completarea unui ciclu perfect. Noua luni ii ia unui copil sa vina pe lume, astfel ca in sensul asta HAGALAZ este o runa de protectie care ne asista in acceptarea inalterabilului, in cautarea adapostului si a rabdarii pana cand lucrurile se linistesc.

Runa Hagalaz poate fi folosita ca o forta de repulsie sau exilare. Este utilizata in procesul de disparare a efectelor “bagajului inconstient” si a elementelor de umbra pentru ca viata sa mearga inainte in forma sa cea mai pura. HAGALAZ are energia magica a unei igienizari de primavara. Scoate la iveala trecutul personal, vietile anterioare si factorii de mediu prezenti in dezvoltarea timpurie a copilului. Urmareste si ideea ca LAGAZ este si o runa a explorarii inconstiente profunde si esentei personale.

HAGALAZ poate fi folosita ca blestem impotriva celor din jur, menit sa aduca la suprafata conflictele interioare reprimate si sa le blocheze. Este un blestem curat, intrucat receptorul experimenteaza doar efectele adverse ale propriilor actiuni. Este puterea feminina intunecata, care poate fi asociata cu vrajitoria si magia distructiva.

RAIDHO (a.k.a. Ride-ho) este calatoria, caruta, drumul vietii. Faptele eroice. Mijloacele de transport. Actiunea corecta. Miscarea. Asumarea responsabilitatii. Conducerea. Nobilitatea dobandita prin merit. Responsabilitatea morala. Integritatea. Respect pentru drepturile altora. Capacitatea innascuta de a discerne binele de rau. Procesiunea celesta. Ritualurile. Eliberarea dintr-o forma de constrangere. Sfatul bine-venit. Justitia. Cresterea ordonata.

Runa RAIDHO guverneaza:

– traitul in prezent;
– accesul la sfatul interior si la busola interioara, facand apel la propriile instincte;
– depasirea limitelor personale;
– contopirea cu ritmurile cosmogonice, constiinta proceselor corecte si naturale;
– controlul circumstantelor si preluarea conducerii;
– stabilirea unui ritm creativ in activitate;
– protectia pe timpul calatoriei;
– luarea deciziilor urmata de actiunea imediata.

RAIDHO este runa miscarii ordonate a energiilor in timp si spatiu intrucat tine de procesul de constientizare umana. Este runa conducerii prin puterea exemplului si a actiunilor care graiesc mai clar decat vorbele. Asa cum ANSUZ spune povesti, RAIDHO le traieste. Reprezinta calatoria noastra personala cea mai profunda fara a face uz de limbajul articulat in comunicarea experientei noastre celor din jur. Un lucru esential la RAIDHO este ca are un mod habitual de a conecta in mintile noastre povestea cu identitatea.

ansuz-100x100

RAIDHO poate fi folosita pentru identificarea directiei in care viata cotidiana te indreapta, deoarece fiecare om are o busola personala care poate fi conectata cu aceasta runa. A intra in prezent implica a calatori departe de temerile inutile si de experientele trecute care nu sunt altceva decat bagaj in surplus. RAIDHO este o energie activa care porneste de la calatoria in jurul lumii, pana la meditatia linistita sau constientizarea actiunilor si miscarilor noastre.

RAIDHO ne invata echilibrul corect dintre respectarea propriiloe drepturi si respectarea drepturilor celorlalti. Este legata de conducere si nobilitate, care nu sunt dobandite ca virtuti din nastere si prin merit. Folosirea energiei acestei rune implica un context de responsabilitate morala, fiind similara din acest punct de vedere runei TIWAZ.

tiwaz-100x100

KENAZ este torta cunoasterii. Iluminarea. Cautarea cunoasterii. Punerea lucrurilor intr-o noua lumina. Lupta pentru adevar. Abilitatile si capacitatile. Creativitatea. Achizitia si aplicarea de cunostinte. Secretele feminine oculte. Entuziasmul pentru predat/invatat. Spiritul jucaus. Oportunitatea. Claritatea gandirii. Umilitatea. Capacitatea de observatie. Energia controlata. Transformarea precum Pasarea Phoenix. Imbunatatirea calitatilor. Progenitura. Rationalizarea.

kenaz-100x100

Runa KENAZ are in vedere:

– iluminarea (cu ajutorul unei torte) pe parcursul explorarii cararilor transpersonale;
– inspiratia creativa, entuziasmul pentru invatat;
– explorarea paradigmelor in cautarea adevarului;
– expunerea ascunsului pentru dobandirea cunoasterii, experiente extrasenzoriale prin studiu, reflectie si informatie noua;
– consolidarea abilitatilor in diverse domenii;
– secretele feminine oculte;
– lumina din observator.

KENAZ simbolizeaza controlul si exploatarea focului pentru caldura si iluminare. Reprezinta fortele si energiile primordiale pe care le putem folosi. Daca THURISAZ se refera la crearea de unelte, KENAZ vorbeste despre folosirea cu iscusinta a acestora. Semnifica misterul transformarii si puterea noastra de a crea, asemanatoare cu cea a naturii.

thurisaz-100x100

Ancestral, fiecare trebuie sa isi duca propria torta, si sa creeze o carare de lumina care merge prin intuneric. Aceste torte nu se sting niciodata, si pot fi folosite ca repere in navigarea pe cursul ancestral, si pentru dobandirea de cunostinte si unelte strabune reprezentate prin ANSUZ, unelte care ni se cuvin in viata prezenta.

Metoda stiintifica si arta ca explorari ale adevarului sunt concretizari ale KENAZ, asa cum sunt toate incursiunile neinfricate in intunecinea necunoscutului (reprezentat de PERTHRO) in cautarea iluminarii. De asemenea se poate considera ca exista cunoastere ereditara, innascuta, respectiv intuitia care este guvernata tot de KENAZ.

KENAZ este asemenea unei biblioteci asupra careia s-a aruncat lumina care are un potential nelimitat de invatare. KENAZ reprezinta achizitionarea cunoasterii, nu cunoasterea in sine. Cautarea adevarului, nu adevarul in sine. In termeni de invatare, care pot fi completare de forta protectoare a lui ALGIZ, merita amintit faptul ca umilitatea este una dintre preconditiile unui bun ucenic si ca nimeni nu invata mai mult decat profesorul. Aroganta, elitismul si spiritul autoritar nu vor face altceva decat sa blocheze drumul spre cunoastere.

algiz-100x100

MANNAZ (a.k.a. Man-az) este omenirea, umanitatea, constientizarea. Runa a structurii divine a inteligentei din sufletul si psihicul uman. Runa a orizonturilor existentei umane si a potentialului colectiv. Diferentierea dintre omenire si celelalte forme de viata. Dezvoltarea intelectuala. Inteligenta perfectata. Gandirea. Planificarea. Analiza. Conditia umana. Masele de oameni. Structura divina. Sustenabilitatea. Ordinea sociala.

mannaz-100x100

MANNAZ cuprinde:

– auto-actualizarea;
– realizarea structurii divine in umanitate;
– cresterea inteligentei, memoriei si a potentialului mental (prin trecerea anumitor teste);
– deblocarea celui de-al treilea ochi, al mintii;
– activarea dinamicii propriului Dumnezeu, a Sinelui Superior;
– constientizarea rolurilor noastre de co-creatori impreuna cu zeitatile si natura;
– potentialul mental si spiritual.

In sens spiritual, nobletea se refera la aceia care cauta sa inteleaga misterele vietii si care se straduiesc sa cuprinda aceste mistere pentru o constientizare mai profunda. Accesul la Sinele Superior al sufletului nu este restrictionat, dupa cum afirma paradigma religioasa, ci poate fi atins de fiecare fiinta. Inca de la inceputuri traditia nordica a mentinut o cale prin care fiecare fiinta se putea auto-actualiza in timp, prin studiu intens si angajament personal. Mai mult decat atat, acest arhetip a fost legat de omenire, nu neaparat de zeitati. Promisiunea este cea de egalitate cu zeii prin implinirea potentialului uman, care reprezinta de altfel si una dintre bazele ocultismului si ale iluminarii.

Accesul la inconstientul colectiv al pamantului si al omenirii poate fi permis prin intermediul MANNAZ. Fantana lui Mimir este echivalentul nordic al Scrierilor Akashice sanscrite. Acesta contine informatii provenite din raspunsurile la cele mai profunde mistere ale vietii, dar indeplineste si rolul de loc de depozitare pentru noile cunostinte care asteapta sa fie descoperite. MANNAZ este runa Fantanii lui Mimir , pentru ca MANNAZ este runa constientizarii care are nevoie de insight si intelepciune pentru a isi continua procesul evolutiv spre Sinele Superior.

ISA (a.k.a. Iss-ah) este gheata, staza, staticul. Runa a concentrarii lucrurilor intr-o stare statica sau inghetata. Runa a staticului si a Ego-ului. Auto-conservare. Realitatea dura. Constiinta Ego-ului. Auto-control. Unitatea fiintei.

isa-100x100

Runa ISA guverneaza:

– dezvoltarea puterii de concentrare, a vointei si a focusului;
– stoparea fortelor nedorite ca act de auto-aparare;
– integrarea bazala a Ego-ului intr-un sistem multiform echilibrat;
– puterea controlului si a constrangerii asupra altor entitati, asupra izbucnirilor emotionale;
– focusul vointei intr-o actiune concreta.

Gheata este frumoasa si inselatoare. Il ademeneste pe calator sa adoarma prin pacea si serenitatea sa. Blocheaza viata sub suprafata sa si o mentine statica. Totusi, nimic nu poate fi mai puternic decat un glaciar care se misca lent care poate zdrobi placajul de gheata. Desi gheata se arata precum este, stralucitoare, ea poate fi inselatoare prin existenta unui punct slab care sa inghita deodata lucruri. Asa vedeau oamenii strabuni gheata: ostila vietii.

Astfel runa ISA, a treia din randul doi al alfabetului runic, inglobeaza aspectele de duritate a realitatii. ISA este runa controlului. Pe masura ce Ego-ul creste in putere prin gandire si antrenament, acest construct ajunge la maturitate intr-un EU individualizat.

Aaaand I’m done! A fost cu expulzie de cunoastere, incursiune in vieti anterioare si foarte mult simbolism. Fix cum imi place mie. Sunt o celta, si ma mandresc cu asta… 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.