Monthly Archives: October 2016

Cuplu = sistem compus din doua forte egale si de sensuri opuse care actioneaza asupra aceluiasi corp

Cuplu = sistem compus din doua forte egale si de sensuri opuse care actioneaza asupra aceluiasi corp

Ploaia asta nu ma ajuta deloc la pastrarea claritatii in viata. Asta poate pentru ca ploua direct in mine. Am o gaura in cap pe unde imi intra apa si se prelinge de pe-un neuron pe altul scurtcircuitandu-i pana in piept.

Inima invata sa innoate… impotriva curentului. Greu cu statul asta la suprafata. Cateodata nu-i deloc amuzant ca totul se leaga de tot intr-o mare adanca de de toate pentru toti.

Iubeste-ti aproapele, dar mai cu seama iubeste-ti si departele. Asta este pentru departele meu cu care ma ciocnesc incercand parca sa reinventam legile termodinamicii.

Tu esti un om. Eu sunt un om. Impreuna suntem doi oameni.

Eu sunt o femeie. Tu esti un barbat. Impreuna suntem un cuplu heterosexual.

Tu esti un inginer. Eu sunt un psiholog. Impreuna suntem specii rare de ingiologi si psihoneri.

Eu sunt in Bucuresti. Tu esti in Cambridge. Impreuna suntem pe ruta aer apa pamant foc Bucuresti-Cambridge si retur.

Ne ridicam in zbor si falfaim din aripi cu traiectorii complementare.

Ne scufundam in adancurile fiintelor noastre pana ramanem fara aer.

Ne coboram cu picioarele pe pamant incercand parca sa prindem radacini fara a ne bloca in asta.

Ne inflacaram in stari, ganduri si simtiri pana cand incepem sa mirosim a porc ars.

Tu vrei continut. Eu vreau si forma.

Eu infaptuiesc prin vorbe. Tu vorbesti prin fapte.

Impreuna simtim, traim, invatam despre noi. Planuim sa ne fie bine, dand pe mut vocile care zic altceva.

Asta sa fie oare secretul convietuirii in cuplu? Ce frumos suna acceptarea, dar cum arata oare in realitate?

Ciorapii tai langa pat si dischetele mele demachiante pe marginea chiuvetei.

Hiperanalizele mele pe text in plina hartza si ultrageneralizarile tale despre noi in doi.

Alerta ta miscatoare de munti si calmul meu debusolant in situatii de criza.

Jocurile mele de cuvinte si intelesuri impreuna cu glumele tale descretitoare de frunti.

Capul meu pe pieptul tau si mana ta pe fata mea.

Cantatul meu tare prin casa si linistea dimprejurul tau.

Capul meu in norii cei mai vizionari si picioarele tale infinte in cel mai trainic pamant.

Cam asa sa fie? Tu ce zici?

1016138_10151641088958400_207321880_n

Fete, baieti, libertati si prejudecati

Fete, baieti, libertati si prejudecati

maxresdefault

Am aflat de dimineata pe cand inca aveam ochii lipiti de somn si neuronii lipiti intre ei ca O.N.U. a venit cu o initiativa noua de a creste nivelul de constientizare asupra unor problematici regasite in randul fetelor.

Se numeste in traducere libera Ziua Internationala a Fetei Copil. Accesul la educatie, asistenta medicala, precum si incurajarea fetelor sa gandeasca si vorbeasca liber sunt doar cateva dintre cerintele principale.

Curiozitatea m-a dus rapid spre pagina http://www.unwomen.org/en/news/in-focus/girl-child unde am aflat cateva lucruri faine spre ambasadori femei din toata lumea care duc speranta, vorba si fapta mai departe pe diferite teme, cum ar fi:

– casatoriile cu minore;
– imputernicirea fetelor si femeilor in Brazilia prin intermediul sportului;
– scaderea riscului de infectare cu HIV la fetele din Africa de Sud prin includerea lor programe de fotbal;
– cresterea interactiunilor sociale si a coeziunii dintre fetele din Iordania si Siria prin intermediul unor tabere de fotbal.

Am mai aflat ca femei precum Emma Watson, Elizabeth Chatuwa si Ileana Crudu (ma intreb de ce actiunile ei nu sunt un subiect demn de stirile din prime time) sunt deschizatoare de drumuri si mentori pentru fetele de peste tot.

Ele spun ceva foarte simplu: POTI! Poti sa spui nu unei casatorii aranjate! Poti sa spui nu in fata violentei de orice fel! Poti sa spui da in fata provocarilor din sectorul IT.

Si uite asa mintea mi se duce la faptul desi Romania are seria ei de probleme legate de dezvoltarea armonioasa si educarea fetelor, nu ne batem pentru locuri pe podiului HIV/SIDA sau casatorii cu minore.

Asta nu inseamna ca stam bine. Stam unde stam, dar nu stam. Initiem actiuni de educare pentru sanatate, avem proiecte de reducere a riscului de exploatare in randul fetelor in scoli si centre unde fetele se pot duce pentru a primi consiliere psihologica sau orientare vocationala.

Lucrez cu fete si baieti. Lucrez cu oameni care au fost odata fete si baieti. Fetele invata sa fie fete uitandu-se in oglinda lumii. Baietii invata sa interactioneze cu fete uitandu-se in aceeasi oglinda. Numai ca oglinda asta nu arata de fiecare data acelasi lucru.

Cateodata e bine sa fii fata.
Cateodata e de preferat sa fii baiat.

Fetele sunt mai cuminti.
Baietii sunt mai obraznici.

Fetele sunt mai rusinoase.
Baietii sunt mai tupeisti.

Fetele poarta roz.
Baietii poarta albastru.

Fetele fac balet.
Baietii fac karate.

Fetele mananca mai putin.
Baietii mananca mai mult.

Fetele ajuta in bucatarie.
Baietii se pricep la reparat chestii.

Fetele vorbesc incet si frumos.
Baietii se rastesc si injura.

Fetele nu se masturbeaza.
Baietii normal ca da.

Fetele isi pastreaza virginitatea.
Baietii scapa de ea cat mai repede.

Fetele se machiaza si au grija cum se imbraca.
Baietii nu trebuie sa se gandeasca prea mult cu ce sa se imbrace.

Fetele care au viata sexuala activa sunt curve.
Baietii care au viata sexuala activa sunt smecheri.

Fetele stiu sa se comporte cu bebelusii.
Baietii nu prea se pricep, ca nu-s asa sensibili.

Fetele sunt domnisoare.
Baietii sunt golani.

Si lista poate continua la nesfarsit. Punem realitatea in casute mici ca sa o intelegem mai bine. Oare o intelegem mai bine asa? Oare asta e realitatea in care vrem sa ne crestem si educam fetele si baietii?

Prejudecatile de (acest) gen au un impact pe termen lung si pentru fete si pentru baieti. Ii invata ca fie pot sau nu pot sa faca ceva pentru ca sunt baieti/fete, fie ca sunt indreptatiti sa se comporte intr-un fel sau in altul doar pentru ca sunt baieti/fete, fie ca trebuie sau nu trebuie sa faca ceva pentru ca sunt fete/baieti.

Unul dintre demersurile cele mai frecvente in fata acestei avalanse recurente de prejudecati, are la baza dictonul, gresit de altfel: Fetele si baietii sunt la fel.

Si acum, in calitatea mea de fosta fata, niciodata domnisoara, actuala femeie, strig sus si tare sa se auda prin monitoare: fetele si baietii NU sunt la fel.

E bine ca nu-s la fel. Asa ca hai sa ne oprim din a le cere fetelor sa fie baieti si baietilor sa fie fete doar pentru a repara decenii de inechitate de gen.

Nu incape nici cea mai mica indoiala ca fetele si baietii pot face aceleasi lucruri, asta in conditiile in care isi doresc cu adevarat sa faca acele lucruri. Ce facem atunci cand dorintele lor sunt diametral opuse fata de reprezentarile noastre de “fata” si “baiat”? Abia acolo incepe reala drama!

Acest post merita citit si recitit de:

– mamele puternice care isi cresc fetele la fel de puternice, atat de puternice incat prezenta unui baiat in viata lor devine din oficiu o slabiciune care nu isi are rostul;

– tatii puternici care le transmit prin fapte baietilor lor cel mai puternic e cel care tipa cel mai tare, loveste cel mai puternic si cel care are ultimul cuvant intotdeauna in fata oricarei fete;

– profesorii care ridica din sprancene in dezaprobare fata in fata cu baieti care vor sa se joace cu papusi sau fete care vor sa se joace cu masinute;

– bunicii care dau vina pe parinti ca si-au scapat copiii din frau cand vad fete care nu fac curatenie in casa sau baieti care nu cara cumparaturi;

– oricine crede ca e in regula sa atribui un set predefinit de comportamente acceptabile unei persoane bazandu-se exclusiv pe sexul persoanei respective.

Hai sa lasam fetele sa fie fete si baietii sa fie baieti, cu amendamentul ca libertatea fiecaruia se termina unde incalca libertatea celuilalt. Cat despre ce inseamna “fata” si “baiat”, descoperirea ghidata pare mult mai indicata decat prescriptia de rol.

Fetele vorbesc cam mult nu?
Nu stiu despre alte fete, dar fata asta cu siguranta da!

Vecinul nostru, mai ceva ca o constiinta

Vecinul nostru, mai ceva ca o constiinta

Ceas de seara. Ploaie uda de octombrie. Eu invesmantata, nu-n blanuri, ci-n cojoace colorate. Cu gluga trasa pe ochi, flecuind sonor pe strada si molfaind un snack (nu spunem de care). Intru-n gang. Vad un caine. Pare cunoscut. Il observ mai atent. El e. Ma uit in sus spre stapan. E chiar vecinul! In tinuta meteo-adecvata.

El: Sa aveti pofta!
Io (prinsa in flagrant): Multumesc! Ce bine ca ne-am recunoscut si sub acoperire!
El: Da… Am stat putin ca nu eram sigur.
Io: Ii place sa mearga prin ploaie.
El: Eh, nu ii place deloc, dar ce sa facem.
Io: Clar, tre’ sa mearga si el la baie undeva.

Ne departam unul de altul urandu-ne toate cele.

O data nu l-am vazut vreo saptamana si deja incepusem sa ma intreb daca i s-o fi intamplat ceva. Vecinul nostru nu este un vecin obisnuit. E altceva. El redefineste notiuni precum paza, protectie, vigilenta, moralitate, empatie, comuniune, vecin.

Mi-a fost introdus printr-o poveste spusa cu haz:

Auzi ce mi s-a intamplat azi! Ma intorceam de la munca si m-am intalnit cu vecinul care m-a salutat, a dat noroc cu mine si mi-a zambit cu subinteles. Da’ asta nu s-a mai intamplat. Io zic ca te-a vazut pe tine si a zis ca e cazul sa ma felicite.

Am ras hohotind la gandul acestui gest de solidaritate si gratificare masculina si am mers mai departe.

Vecinul stie ce vrei sa faci chiar inainte sa stii tu insuti. Daca ai dileme legate de ce drum sa apuci in viata sau ce alegeri sa faci, te poti duce lesne la el ca iti arata calea. Pentru ca el o stie.

Cand mi-a vazut tatuajele pentru prima oara mi-a aruncat o privire parinteasca dojenitoare intrebandu-ma daca sunt adevarate. Si ca parca nu se cade.

Cand m-a vazut carand doua plase, privirea-i de indreptare se duse spre al meu barbat pe care l-a instiintat ca: Pai e frumos, domnu’ Botez? Domnu’ Botez s-a simtit si mi-a luat plasele din mana mintenas, chiar daca el avea un rucsac mult mai greu decat ce caram io.

Cand ne-am renovat casa, la ceva saptamani distanta vecinul ma interpelat prin spatele blocului intreband asa intr-o doara care nu i-a prea iesit in lejeritate: Si a iesit frumos? Da, foarte frumos, multumim!

Cand s-au montat camere de luat vederi la intrarea in bloc, el mi le-a aratat. Cand s-au modernizat lifturile, tot el a fost vestitorul de vesti bune si culegatorul de impresii impresionate.

Cand ne tot vedea plecand pe doua roti in weekend-uri iesea dintr-o pura coincidenta purtand long-sleeve-ul lui cu Harley Davidson.

Cand m-am dus la administratie sa-l scot pe om de la intretinere vecinul era acolo, ingrijorat doar la gandul ca ne-am certat si poate ne-am despartit.

Cand m-am scos si pe mine de la intretinere inainte sa plec, acelasi vecin m-a intrebat da’ unde, da’ cand, da’ sa ne fie bine si sa avem grija de noi.

Cand m-am intors, vecinul a stiut primul ca nu, nu sunt in vizita, ca nu, nu mi-a placut in mod extraordinar, dar ca da, da am reusit sa ne plimbam pe acolo si sa punem ceva bani deoparte.

Acum ce era sa-i zic ca n-am pus? Nu puteam sa-l dezamagesc! El se bazeaza pe noi ca suntem responsabili, maturi, integri si morali.

Cand mancam o inghetata pe inserat de vara, hop si vecinul in spatele meu: Nu-i bine sa mancati inghetata seara! Inghetata a fost mult mai buna dupa replica asta…

Blocul in care stam n-ar fi la fel fara vecinul nostru. El este vocea poporului, constiinta colectiva a locatarilor, pazitorul comunitatii. Mi se pare fenomenal cum reuseste sa se insinueze in viata noastra si noua sa ne si placa!

Vecinul has been around the block a time or two. Stie el ce face. Dar oricum ar fi, e un personaj vibrant pe care nu il poti uita cu una cu doua. El este atoatestiutor, deci stie inclusiv asta. Sa traiesti, vecine!

Emotie de toamna

Emotie de toamna

Sambata dimineata cu ploaie, nor si frig. Suna alarma la 7. Aman. Suna la 8 din nou. Aman din nou. Suna la 8:30. O opresc si ma ridic din pat. Ma cheama datoria. De profesor de data asta.

Ma pregatesc intr-un ritm mai lent ca de obicei. Plec. Ploua. Merg. Lipai printre balti. Trebuie sa-mi fac abonament parca. Hai ca imi fac la intoarcere.

Ajung la Crangasi. Imi iau un cappuccino si niste fursecuri cu gem. Gem fata in fata cu non-gemul. Se inteteste ploaia. Ajung la destinatie. Ma revigorez. Vorbesc. Rad. Gesticulez. Privesc in ochi. Intreb. Propun. Dau feedback.

Plec. Ploaia ploua. Imi fac abonament. Ma urc in tramvai. Control. Zambesc. Scot cardul. Zarva si cearta trei scaune mai incolo.

Moghioros. Cumpar mancare de matze. Ma intorc la tramvai. Urc. Cobor la prima. Ma uit la bascheti. Stangul e ud. Simt si ciorapul ud. Calc stramb de mi se uda doar un baschet? Sau poate am un baschet stricat?

Ajung acasa. Las mancarea. Salut matzele. Plec sa iau nisip de matze. Baschetul ia apa mai ceva ca Titanicul. Incerc sa nu-l bag in seama. Nu-mi iese. Ma mai uit un pic la el.

Ajung in Lidl. Lume multa. Carucioare pline. Pentru dvs. se deschide casa 2. Ce frumos! Pentru mine? Hai intr-acolo! Un nene mai sprinten imi taie fata cu caruciorul.

Pun sacul de 20jde kile de nisip pe banda. Imi vine randul. Platesc. Imi imbrac sacul in saci de plastic. Il iau in brate. Ies. Merg. E greu.

Ioana merge mai departe.
Sacul tot greu ii.
Ioana traverseaza.
Sacul o trage-n jos.
Ioana tine fruntea sus.
Sacul nu se lasa.
Nici Ioana.
Sacul apasa pe brate.
Ioana respira sa-i treaca.

Mai e putin. Am ajuns in fata blocului. Nu las sacul. Il priponesc de o balustrada si scormonesc in geanta dupa chei. Deschid. Urc. In fata usii de la intrare mai-mai sa scap sacul.

Intru. Il plasez in mijlocul holului. Ma schimb. Curat. Arunc. Spal. Sterg. Hai ca-i bine! Mi-e foame! Fabio. Salata de data asta. Mananc. Ma uit la Brooklyn 99. Rad.

Vorbesc cu barbatul. Ascult muzica. Ma apuca somnul. And out. Dorm dusa vreo cateva ore. Ma trezesc. Intind rufe. Pun altele la spalat. E seara. Nu mai ploua parca.

Mi-am gasit coloana sonora pentru toamna asta.

Sambata e aproape pe terminate. Ma fixez pe versurile piesei. Ma apuca dorul. Il opresc. Revine. Sunt singura. Mi-e bine si nu prea.

I think of you, I want you to, I fall for you. It’s affection always!
Maine o sa fie mai bine! Se termina piesa. Dorul nici gand. Il las sa doreasca.

Incepe Groove Armada – Think Twice. Cica…

Close your eyes and lose the feeling that’s been sinking
Close your eyes and count to three
Close your eyes, rewind, I know just what you’re thinking
Close your eyes and think of me

Pai asta si fac. Pe bune. I shit you not. Fiecare pe partea lui de continent. Traim separat. Gandim separat. Simtim impreuna. Planuim impreuna. Impreuna. Aproape si departe. Bine si rau. Greu si usor. Eu si tu. Noi…

P.S.: S-a terminat Groove Armada – Think Twice si a inceput Chet Faker – I’m into you. Si nici macar nu-i playlist-ul meu. Mi-am gasit coloana sonora pentru etapa asta de viata.

Nuante de iubire

Nuante de iubire

heart_abstract_love_background_moods_hd-wallpaper-404984
*
Cuplu. Ea se tine zdravan de geaca lui. El ii are cuprins mijlocul cu tot bratul. Vorbesc. Rad. Se pupa. Se mai pupa o data. El ii pune mana pe fund. Ea ii da mana la o parte cu un gest brusc si rusine in privire. El ii mai pune mana pe fund o data. Mana pare sa se simta bine acolo unde e. Mangaie cu drag fundul. Tramvaiul merge. Ei se iubesc.
**
Mama si fiu puber. Ea il tine in brate, strangandu-l la piept. El se lasa strans precum un acordeon cu un zambet molcom pe chip. Schimba cateva vorbe. Ea il pupa pe obraz. Pupatura se transforma pe neasteptate in muscatura. El baga o interjectie de durere. Ea zambeste, freaca obrazul muscat, si mai musca o data. El o pupa si o musca inapoi. Ei se iubesc.
***
Femeie si pisici. Ea se demachiaza in fata oglinzii din baie. Ele torc, se gudura si sfaraie. Ea da drumul la muzica si o ia pe una dintre ele in brate la dans. Danseaza jumatate de melodie. O ia si pe cealalta la dans. Termina melodia. Le intreaba cum le-a fost ziua. Una dintre ele face mosorase pe pieptul ei. Ele se iubesc.
****
Barbat. Dor de duca pe-o naluca. Zvac de intors lumea cu fundu’-n sus si sufletul cu susu’-n jos. Mestereste neincetat. Planuieste. Cerceteaza. Piloteaza. Baloteaza. Intr-o zi se urca pe motor si o ia la sanatoasa pe sosea. Soseaua se schimba-ntr-o alta sosea, care da pe-un drum care duce invariabil acasa. El se iubeste.
*****
Femeie. In sfarsit acasa dupa o zi lunga de munca. Se gandeste ca ar fi cazul sa petreaca niste timp cu ea si gandurile ei. Vrea sa gaseasca raspunsuri la intrebarile ‘Ce vreau?’, ‘Ce imi trebuie?’, ‘Ce pot sa fac ca sa imi fie bine cu mine?’. Scrie. Canta. Danseaza. Viseaza. Simte. Lucreaza. Gandeste. Ea se iubeste.